Archives

Aduhai LM!!! ~^~^~

OH…sudah lame xsinggah sini disebabkan kesibukan tahap yg melampau…opps melampau ke?xsngat kot hehehe..malas nk menulis ish3…pemalas betul la sy ni kan….huhu…

baiklah..berbalik kepada aktiviti sy yg sibuk…sblm ni sibuk dgn exam yg sangat2 susah dgn soalan yg keluar xtau la dah jwb ape huhu…jwpn banyak yg digoreng hoho ~~~..nasibla huhu…doakan semoga sy dapat cemerlang ye…amin…

then after exam, sibuk pulak urus pasal penempatan LM iaitu latihan mengajar sy utk semester yg terakhir hoyeh!!!..dan ini bermakna after this no more exam yay3..tp sedey pulak coz ni last in usm huhu…coz i’ve got LM di seberang iaitu SEK KEB MACHANG BUBOK 2, BUKIT MERTAJAM…terpaksala menyewa kat seberang,xkan nk stay usm pulak dahla jauh huhu…i’ll miss usm now..

okey skrg ni Alhamdulillah sy telah pun memulakan tugas sy sbg seorang guru pelatih di SK Machang bubok2…dah seminggu dah bertugas disini, umah sewa pun so far okeyla coz dpt housemate dgn cg sek sama ustz pulak tu hehe…

tapi huhu sepanjang seminggu ni Ya Allah…hanya tuhan saje yg tahu betapa penatnye bergelar seorang guru…walaupun xmengajar sngt mula2 dtg tp sngat penat coz bnyk bende yg kena settle terutama pasal jadual kelas…kesian guru pembimbing kami…4mlm xtidur duk buat jadual utk kami huhu…time kasih kak Deri atas segalanya…kak Deri yg sngt sporting dan sangat membantu sepanjang sy di sek tersebut..balik2 sek terus tidur disebabkan penat yg teramat..dahla skrg ni xsihat lg sb demam dan batuk huhu…

1st time ke sek sngt kelam kabut sb nervous hhuhu..smpai lewat ke sek hehe..then 2nd day alhamdulillah dah x kelam kabut..rase calm hehe..terfikir jugak ooo mcm ni la mama jd cg…dah la sibuk dgn sek then kena urus kids pulak…betapa penatnye mama huhu..miss mama now…berbanding dgn sy yg xde anak lg pun dh penat apatah lg mama..

hopefully dpt habiskan LM dgn baik …doakan ye semoga sumenye berjalan lancar…then after that time to convo yay!!!

 

#nantikan entry sy yg seterusnya mengenai ragam anak2 murid istimewa sy hehe…..wassalam

~UMMU SALAMAH~

arini paper 1st utk final exam kali ni…huhu..Alhamdulillah selesai sudah,so malam ni relax2 dulu coz next paper 3 days more haha…xtau nk buat ape malam ni so saya terbaca la satu kisah cerpen yg bertajuk cinta diam-diam…Subhanallah..tersentuh rase hati bila membacanye, apa yg menarik sy adalah terdapat juga kisah Ummu Salamah yg diselitkan dlm cerpen ini..

so untuk entri kali ni sy nk ceritakan kisah Ummu Salamah yg menjadi salah satu Ummahatul Mukminin…

Wanita yang kesabarannya dan ketabahannya membuahkan balasan yang agung…^_^

“Ummu Salamah adalah wanita terhormat, berhijab dan suci. Ummu Salamah merupakan sepupu kepada Khalid bin Walid yang digelar Pedang Allah dan Abu Jahal bin Hisyam. Dia termasuk wanita yang pertama kali berhijrah. Ummu Salamah merupakan isteri kepada Abu Salamah bin Abdul Asad Aal-Makhzumi, iaitu sahabat Rasulullah yang merupakan seorang lelaki yang soleh.”

“Kisah kesedihan Ummu Salamah bermula apabila suami tercintanya, Abu Salamah meninggal dunia setelah pulang dari perang Uhud. Dia meninggal akibat luka parah yang dialaminya. Pada ketika itu, Ummu Salamah merasa sangat sedih. Fikirannya sangat terganggu. Namun, Ummu Salamah, seorang yang intelek tidak mahu membiarkan dirinya dirundung pilu berterusan dan kerana itu Ummu Salamah dinasihatkan oleh Nabi s.a.w berkenaan masalahnya. Nabi Muhammad s.a.w telah mengajar satu doa kepadanya  yang bermaksud,

 

“Sesungguhnya kami milik Allah dan sesungguhnya kepada-Nyalah kami akan kembali. Ya Allah, berilah pahala atas musibah yang menimpaku dan berilah aku ganti yang lebih baik darinya.”

Lalu, Ummu Salamah terus-terusan mengamalkan doa itu walaupun dia selalu tertanya-tanya siapa lagi yang lebih baik dari suaminya kerana suaminya adalah  lelaki yg sangat soleh.

 

Dalam pada ketika itu, beberapa sahabat Rasulullah s.a.w ada melamar Ummu  Salamah. Hal ini mereka lakukan sebagai tanda hormat terhadap suaminya yang  telah berkorban demi Islam dan juga untuk melindungi diri Ummu Salamah. Mereka  itu termasuklah Abu Bakar as-Siddiq dan Umar bin al-Khattab , tetapi Ummu  Salamah menolaknya.

 

Kemudian dengan izin dan kehendak Allah, Ummu Salamah selepas itu dilamar oleh  Rasulullah s.a.w sendiri. Akhirnya, inilah rupanya hasil doa dan kesabaran Ummu  Salamah. Kehilangan Abu Salamah telah diganti oleh Allah dengan sebaik-baik  manusia yakni Rasulullah s.aw.

 

Namun, lamaran Rasulullah s.a.w itu tidak segera diterimanya. Ummu Salamah mengungkapkan kata-kata, “Sesungguhnya saya seorang wanita yang telah berusia. Saya juga memiliki anak-anak yatim dan saya seorang yang sangat cemburu. Sedangkan anda wahai Rasulullah, memiliki ramai isteri.”

 

Rasulullah s.a.w lalu berkata, “Adapun tentang sifat cemburu itu, maka Allah akan menghilangkannya. Adapun usia yang telah tua, sesungguhnya saya lebih tua darimu. Manakala anak-anak yatimmu, maka itu menjadi tanggungan Allah dan Rasul-Nya.”

 

Kemudian, hilanglah rasa ralat di hati Ummu Salamah. Lalu diterima lamaran sebaik-baik manusia itu dengan rasa gembira. Status Ummu Salamah meningkat menjadi salah satu Ummahatul Mukminin, yang telah memberikan contoh tauladan dalam menempuh dugaan hidup.

 

# berdasarkan kisah ini, kita patut percaya dan yakin akan ketetapan yang telah dari Allah. Yakinlah bahawa Allah akan memberikan yg terbaik buat kita…satu sahaja kuncinya adalah dengan berusaha dan berdoa…yg penting mesti istiqamah dan selalu bergantung padaNYA..Allah suka sngt dengar suara hambanya yg tidak putus2 berdoa sepanjang masa..INSYALLAH…

My WishList 2012 !!!. ^_^

1- Perbaiki diri to be a better Muslimah…(i’m trying now)…MOST IMPORTANT sy nak dapatkan kemanisan cinta dari ALLAH S.W.T..

2-Habiskan study as student then graduated (CONVOCATION) yay3….INSYALLAH….(Pray 4 me ya)

3-Find a job before get posting as a teacher…(cari duit bnyk3..)

4-Nak tukar lappy baru coz lappy lame dah nazak sngt3..huhu..

5-Improve my baking skills as i will be free after finished study at USM..

# no 1 is the most important for me in my life coz ia sebagai bekalan utk di akhirat nanti…sy nk sesangat cinta dari Allah, selagi sy x rase kemanisan cinta dari Allah selagitu sy xakan terhegeh-hegeh utk cari cinta dari seorang insan…:)

Azam Tahun Baru 2012 !!!

Bismillahirahmanirahim….hm..pejam celik pejam celik xsangka rupenye esok dah masuk tahun 2012..(arini 31dec 2011)..huhu…xsangka yang mase berlalu dengan pantas…macam2 yang telah dilalui sepanjang 2011, pahit, manis, masam sumenye dah ku telan dan hadapi ahaks !!!..dengan masuknye ke tahun baru that’s mean umur kite pun meningkat setahun kan hoho..i will be 24 years old!!!..TUA sudah rupenye huhu…Alhamdulillah sebab diberi kesempatan untuk menghidup udara di bumi Allah ini…rase banyak lagi yang belum terlaksana..WHAT SHOULD I DO!!!..

rasenye sepanjang 23 tahun ni banyak yang dah dilakukan tp terfikir adakah amal ibadatku dah cukup bekalnya??? adakah dah penuh di dada ni??? jawapannya NO..sangat tidak cukup amal ibadahku ini..rase diri ni kerdil dan malu sangat dgn Allah..banyak lagi yg diriku xlakukan utk tingkatkan imanku ini..rasenye bile2 mase boleh goyah..Ya Allah rase malunye diri ini terhadapMU..

Kalau tahu xcukup lagi iman di dada so kenalah usaha lagi..chaiyok!!! gambataeh!!!..D

Dan itulah salah satu azam diriku utk tahun baru ini…ku nak tingkatkan ilmu utk bekalan akhirat secukupnye…banyak yg perlu dibaiki terutama dr segi solat sb rasenye solat sy belum cukup khusyuk  iaitu dari segi makna bacaan…dan itulah yg sy sedang perbaiki skrg..then alhamdulillah skrg ni walaupun tiap-tiap malam baca quran tp kalau boleh nk mantapkannye lg,Al-mathurat juge..moga sy sentiase istiqamah dalam melakukannye AMIN…

em..satu lg perkara yg liat sngat nk lakukannye adalah Solat Tahajud dan Solat Dhuha…Ya Allah, betapa malasnye diri ini utk lakukannye huhu..kuatkanlah diri ini…utk ini sy hanya kadang-kadang shj lakukannye, xleh nk istiqamah lg, so masuk tahun baru kalau boleh nk mula dgn sekali seminggu then teruskan tiap-tiap ari..InysAllah…biasenye sblm ni sy hnye lakukan dlm sebulan sekali huhu..teruknye diri ini…dush..dush..memg nk kena afiqah ni…

selain itu, sy nk perbaiki diri sy supaya jadi yang lebih baik terutamanya akhlak dan pergaulan sy dgn manusia supaya lebih baik lg..AND alwyz SMILE..:)..coz i’m not easy to smile at someone…

finally SELAMAT TAHUN BARU 2012,,SEMOGA DAPAT MELALUINYE DENGAN SABAR ^_^

WOMAN..

In Islam, a Woman is always under the care of someone. When she’s young, she’s under the care of her parents. When she’s married, she’s under the care of her husband. And when she’s old, she’s under the care of her children. These are her guardians and worldly protectors. Look at how Allah takes care of them from birth till death.

SubhanAllah!

i wish i get good children so they can take care of me without feeling any troublesome from me….ameen..
 ISLAM sgt menjaga perempuan, lantas, kamu wahai perempuan, mengapa tak mahu menjaga diri? :

Hello world!

This is my first writing here..ngee :p..i’m decided to write here because i want to try something new for myself…and you know what??? it’s writing…ya it’s not like i’m not ever write but i want to write my journey that i have been go through in my life, my thoughts, and also i want to express something that i keep in my mind that not been able to speak with others… so i decided to write here and share everything..till then tadaaa!!!..Wassalam..

This entry was posted on December 25, 2011. 1 Comment